F1L3Gbm

Disponibil la comanda

Produs nou

Cutit de vanatoare Fallkniven F1L3Gbm Next Generation

2 724,50 leiTVA inclus

Lama din otel inoxidabil 3G cu mâner din micarta negru si teaca din piele de calitate superioara.

Caracteristici:
Lungime totala: 210 mm
Lungime lama: 101 mm
Grosime lama: 4.5 mm
Greutate: 197 gr
Forma tais: convex
Otel lama: Lam. 3G
Duritate otel lama: 62
Material maner: Black Micarta
Teaca: piele


Editia speciala a anului 2017 a cutitului F1 / 3G cu maner din micarta maro sau negru este într-adevăr o ediție foarte specială, iată pentru prima dată o gravură laser distinctă, detaliată a avionului fortelor aeriene suedeze JAS 39 Griffin NG (Next Generation), împreună cu tradiționalul logo oval care a fost semnul distinctiv al Fällkniven de mai bine de douăzeci de ani.

Garda cutitului, niturile si medalionul mânerului sunt din aliaj nichel argint dar medalionul este acoperit cu aur de 24k in strat de 30 de microni. De regula folosim straturi de aur de 3microni.

Cuțitul se livreaza cu o teacă de piele complet neagră într-o cutie din lemn frumos construita.

Vom construi acest cutit in serie limitata si numai clientii vor decide cand productia va lua sfarsit.

Lama este fabricată din cel mai bun oțel al nostru, un oțel din pulberi metalurgice, pe care îl numim 3G, lama are taișul convex, unic în lume, numai noi il folosim pentru ca ascutirea se face exclusiv manual.

Deși cuțitul este vândut în principal ca unul de colecție, valoarea utilitatii sale este cel puțin la fel de mare - toate cuțitele noastre sunt concepute pentru a fi pe deplin operaționale și acest lucru se aplică cu adevărat pe actualele F1 / 3Gmm și F1 / 3Gbm.

Primele schite ale acestui cutit au fost desenate in 1987, adica acum 30 de ani.

Firma noasta a fost insarcinata de Fortele Aeriene Suedeze sa dezvolte un cutit de supravietuire pentru pilotii suedezi.

Un proiect foarte interesant, si am inceput prin a cumpara nenumarate cutite de anumite dimensiuni pornind de la premisa ca acest cutit trebuie sa fie purtat in buzunarul de la pantalonii costumului de pilot.

Trebuia ca acest cutit sa fie solid, rezistent, sa aiba maner ergonomic, sa aiba o priza buna cand mainile sunt ude sau uscate sau cand sunt inghetate, sa poti sparge lemne cu el, sa-l poti folosi pentru a trata traume, sa poti lupta cu el. Asta ca sa numim cateva dintre cerintele impuse.


O sarcina imposibila?

Am testat in conditii reale un numar mare de cutite, cu lama fixa sau bricege de la producatori repiutabili din Europa, Sua si Japonia. Niciunul nu a facut fata!

Cea mai mare problema intampinata a fost iarna suedeza care a limitat serios eficienta acestor cutite.

La bricege am constatat ca erau prea slabe lamele si mecanismele foarte usor de blocat de noroi, gheata sau praf.

Cutitele cu lama fixa au avut probleme de ergonomie cauzand basici, iar metalul care iese din maner raceste mana utilizatorului imediat.

In situatia asta m-am asezat la  plansa de proiectare si am setat niste parametri importanti.

Trebuia sa fie usor, altfel la ejectare, din cauza greutatii  mari ar fi rupt materialul pantalonilor. Vorbim de forte G seriose.

In acelasi timp trebuia sa ramana solid si sa ramana ascutit dupa multe utilizari.


A devenit un cutit de vanatoare!

Fiind vanator stiam ca un cutit se va simti ca fiind sigur in mana daca il poti utiliza cu mainile ude, pline de sange si inghetate.

Problema taisului care sa reziste a fost rezolvata folosind un otel japonez inalt aliat, rezistent la coroziune, de la Hitachi Metal Corp. din Japania, un otel pe care producatorul american de avioane Boeing il foloseste pentru lamele de rotor ale motoarelor cu reactie.

Ca de obicei o astfel de idee a venit de la artizanii de cutite americani cum ar fi acum regretatul Robert W. Loveless, primul si cel mai bun din lume, care a folosit oteluri speciale la cutite in premiera.

Am avut placerea de a-l cunoaste si vorbi cu el in 1997 si printre altele, mi-a spus ca a vazut cutitul F1 Fallkniven care i-a placut mult.

L-am intrebat de unde se inspira cand creaza cutitele sale si spre marea mea surpriza mi-a marturisit ca se inspira din cutitele traditionale din Scandinavia.

Mi-a precizat ca mereu i-au placut liniile simple ale cutitelor scandinave, si ca mereu s-a ghidat dupa aceste tipuri de cutite.

Din pacate Bob Loveless a murit in septembrie 2010, la varsta de 81 de ani dar mostenirea sa va exista si va influenta multa vreme de acum incolo.

Este considerat ca fiind cel care a introdus cutitele cu lama de tip drop point, o lama cu forma foarte apreciata de catre vanatori.

In august 1995, Fällkniven a livrat cateva mii de cutite Fortelor Aeriene Suedeze dupa care cutitul a fost pus si pe piata civila si a devenit un succes imediat.

Rezultatul direct a fost renuntarea la vanzarea altor marci si ne-am concentrat pe dezvoltarea si productia de cutite de calitate sub marca noastra

Cutitul de supravietuire  Fallkniven F1 Pilot Survival a fost primul cutit din lume cu lama din otel special. Intre timp lama de la acest cutit a fost facuta si din alte tipuri de otel insa forma acesteia a ramas aceeasi si nu va fi schimbata.

Aceasta experienta si conceptul cutitului Fallkniven F1 au fost transferate tuturor modelelor noastre intr-o forma sau alta, mai ales legat de partea tehnica si de ergonomie.

1

16 alte produse din aceeași categorie:

Cutite de vanatoare Fallkniven

  • Retur

    Produsele pot fi returnate in termen de 10 zile lucratoare pentru defecte de material, manufactura dupa primirea in scris a acceptului nostru.

  • Livrare Gratuita!

    Livrarea este gratuita pentru comenzi mai mari de 300 RON cu TVA inclus.

Etichete